English site

Antal dage: 8 dage/7 nætter

Bemærk!!! Turen i juli er for blandet køn

Guide:
Thea Jacobsen (juli)
Anne-Mette Nørregaard (august)

Sværhedsgrad: 2 - 3 moderat
Vandring i rimeligt tilgængeligt terræn uden voldsomme stigninger. Du skal bære egen oppakning, ca. 14 kg i alt. God grundform påkrævet. Erfaring ikke nødvendig.

Intro

Eventyr på og ved Indlandsisen i Grønland

- vandring med telt og oplevelser på isen 

Her er en tur til et område, som du helt sikkert vil blive begejstret for. Området er Kangerlussuaq lige nord for Polarcirklen i Grønland, der er kendt for varme og tørre somre.

Uberørt natur, dyreliv, og Indlandsis
I Kangerlussuaq kan vi opleve uberørt natur, et rigt dyreliv. Vi skal vandre ind til Indlandsisen og to dage går vi også op på selve Indlandsisen, hvor vi skal overnatte i "Camp Ice Cap" og på eventyr og opleve spændende fænomener så som gletsjer-floder og smeltevandssøer (ganske ufarligt - alle kan være med!).

Trekking med telt
Der er ingen hytter i området, så vi skal gå med rygsæk og sove i telt, men området er ikke vanskeligt at færdes i, så turen er god for både nybegyndere i god form og øvede. Vi sover i relativt store to-mands telte med to indgange.

Kangerlussuaq ved kanten af Indlandsisen
Området er Kangerlussuaq der byder på uspoleret og fascinerende natur tæt ved kanten af den grønlandske indlandis. Du får virkelig lov til at opleve, hvad det vil sige at vandre i ubeboede områder, drikke af det klare rene vand, møde moskusokser og ikke mindst stå på den gigantiske indlandsis. Selve byen er indfaldsporten til Grønland og udover storslået natur er byen også et stykke historie som tidligere amerikansk base.

Oplevelser udover det sædvanlige
Selve indlandsisen er godt besøgt, men da vi kommer udenfor "normal åbningstid" og kan gå andre steder hen end den "almindelige" turist, så har vi det helt for os selv. Forhåbentlig ser vi både rensdyr og moskusokser på helt tæt hold. Vi slutter ugen af i en god seng og med en lækker middag med lokale råvarer (f.eks. rensdyr, moskus, fisk).

Program

Dag 1, ankomst til Grønland med direkte fly og den første vandring

Med fly fra Kastrup tager vi af sted om morgenen og efter knap 5 timers flyvning står du midt i den friske grønlandske luft, kun 30 kilometer fra verdens største gletscher, Indlandsisen. På grund af tidsforskellen lander du næsten samme tid, som du fløj fra Kastrup.

Jeres guide, vil modtage jer i lufthavnen i Grønland ved ankomst. Vi tager en snak om de næste dage og går igennem udstyret, før vi begiver os ud på den første vandring mod Indlandsisen, som vi kan skue i det fjerne. Vi starter med at gå op på Mount Hassel eller ”køkkenfjeldet”, som det også kaldes; mange husblokke har køkkenet mod Mount Hassel. Allerede når vi kommer op på toppen har vi en enestående udsigt og fornemmelsen af, at være ude i ødemarken.

Vi går nu i et stort set uberørt område og tempoet afpasses deltagerne. Vi går så langt som det er nødvendigt. En kontrasternes dag, hvor du starter dagen i Københavns travle lufthavn og ender med at ligge i lejr tæt på Indlandsisen.

Overnatning: telt
Forplejning: -/F/A

Dag 2, vandring til Langesø

Vi går nu tættere ind mod isen og når ind til kanten af en meget lang og smuk sø. Vi nærmer os nu Indlandsisen endnu mere, og det kan klart fornemmes på omgivelserne. Vi tager os god tid til at nyde dette smukke syn. Vi slår lejr ved kanten af den smukke sø.

Overnatning: telt
Forplejning: M/F/A

Dag 3, vandring langs søen og til Russel Gletscher

I dag skal vi vandre ind til den smukke Russel Gletscher. Med sine op til 60 meter lodrette isvægge, er Russel Gletscher et imponerende skue. Hvis vi er heldige, vil vi se isen kælve – et syn du aldrig vil glemme! Omgivelserne er spektakulære, og der er gode chancer for at spotte moskusokser og måske endda fjeldryper og sneharer.

Overnatning: telt
Forplejning: M/F/A


Dag 4, vandring til Israndsøen og videre til Punkt 660

Denne dag når vi helt ind til det berømte punkt 660, hvor vi kan komme helt op på isen. Kulden fra isen kan man tydeligt mærke, så vi slår lejr et stykke derfra. Det er et helt særligt område og næsten uforståeligt, at man står ved kanten af verdens største gletscher. Der er godt og vel 650 km over til østkysten. Det er her mange ekspeditioner har deres udgangspunkt.

På vejen ind til isen passerer vi den smukke Israndssø, hvor isen står som en mur langs hele den ene del af søen. Det er også her, at vi slår lejr og går videre ind mod indlandsisen uden tung oppakning.

Overnatning: telt
Forplejning: M/F/A


Dag 5, hvile og oplevelsesdag ved Indlandsisen

Denne dag skal vi ikke nå noget, men i stedet blot være i området og gå rundt langs med iskanten. Der er også mulighed for at sætte sig med en bog og slappe af. Hvis vi ikke nåede isen i går, har vi i dag hele dagen til at udforske Indlandsisen.

Overnatning: telt
Forplejning: M/F/A


Dag 6, overnatning i Camp Ice Cap på Indlandsisen

Vi skal i dag ud i et ekstremt miljø på Indlandsisen, der på dette sted er relativ flad og fuldstændig stabil. Udstyret vi har til rådighed er beregnet til at klare de værste betingelser, men heldigvis er vejret normalt stabilt på denne årstid. Derfor taler vi om en 2-dages ukompliceret ’ekspedition’ ind på Indlandsisen med overnatning i Camp Ice Cap. En enestående mulighed for at opleve et eventyr i en ’helt anden verden’.

Vi tager rygsækken på og begiver os ned ad morænen og ud på Indlandsisen. Hvis det er glat tager vi steigeisen på og bruger vore vandrestave. Herefter går vi på isen mod øst og oplever denne forunderlige verden af ældgammel komprimeret sne – helt eventyrligt. Efter et par timer når vi lejrområdet og går i gang med at etablere det sammen med guiden.  Guiden sørger også for et toilet-telt med de fornødne faciliteter.

Det er nu tid til te, kaffe og lidt sødt. Er vejret til det, skal vi ud på en lille aftentur og nyde eventyret, som udspiller sig omkring os. Husk kameraet, da lyset i midnatssolen er fantastisk!

Sen aften laver vi vores Travel Lunch, som er overraskende god frysetørret mad hvor der bare skal tilsættes kogende vand. Efter grønlandsk tradition sidder vi og hygger sammen i fællesteltet og fortæller anekdoter mens vi indtager det fortjente måltid. Herefter går vi hver til sit og kryber i de varme soveposer på et komfortabelt liggeunderlag.


Overnatning: vandrehjem
Forplejning: M/F/A

Dag 7, eventyr på isen og middag i Kangerlussuaq

Vi vågner op til en ny spændende dag på isen. Vi spiser morgenmad i fællesteltet og herefter er det tid til at gå på opdagelse i is-landskabet. Vi vandrer mod Russell gletsjeren og har mulighed for at se de mange smeltevands-vandløb, der dannes på Indlandsisen om sommeren. Vi får mulighed for (på sikker afstand) at få et indtryk af hvor sprækkerne i gletsjeren dannes. Vi medbringer steigeisen (pigge under støvlerne, så du kan stå fast) og vandrestave, men vi går ikke i reb, da vi bliver på sikkert terræn hele tiden.

Frokosten nyder vi på vores tur eller tilbage i lejren, afhængig af vejret. Om eftermiddagen pakker vi sammen og vandrer tilbage mod fjeldet. Vi hentes af et køretøj og er atter tilbage i Kangerlussuaq tidlig aften.

Om aftenen spiser vi på Restaurant Roklubben, hvor du kan smage mange af de gode lokale råvarer som moskusokse, rensdyr og naturligvis fisk).

Overnatning: vandrehjem
Forplejning: M/F/A

Dag 8, retur til Danmark

Retur til Danmark om formiddagen, med ankomst i Kastrup ca. kl. 19 om aftenen. Du er nu tilbage til den danske civilisation med uforglemmelige naturoplevelser i bagagen, som du helt sikkert vil tænke tilbage på mange gange.

Måltider: M/-/-


Vi tager naturligvis forbehold for ændringer som følge af vejr, vind samt deltagernes formåen.

Galleri

 • Indlandsisen-og-moraene
 • groenlands-nationalblomst
 • Beskidt-indlandsis
 • Israndskanten ved Kangerlussuaq
 • Israndssøen ved Kangerlussuaq
 • Lejrplads ved Indlandsisen
 • Madlavning-i-aftensol
 • Paa-indlandsisen
 • Rensdyr ved Russell Gletscher
 • Russell-gletscher-taet-paa
 • Midnatssol på Indlandsisen
 • Moskusokser i Kangerlussuaq
 • Teltlejr ved Russel Gletscher
 • Tid-til-pause
 • camp-ice-cap-thumb
 • vandring paa isen

Mere info

Sværhedsgrad 2 - 3 moderat

Grad 2 angiver, at stierne er gode, hvilket er en sandhed med modifikationer eftersom der ikke er stier alle steder i Grønland. Underlaget vi går på er til gengæld godt og forholdsvist jævnt og der vil kun være ganske få lange stigninger. Tempoet er stille og roligt med tid til pauser og nyde udsigten.

På turen skal vi bære proviant og udstyr til fem dage, hvilket betyder, at du skal kunne gå med en rygsæk på ca. 14 kg. Det kan de fleste i almindelig god form. Turen er god for nybegyndere, der aldrig har prøvet at gå med oppakning og for dig, der godt kan lide frihed fremfor komfort, men ikke har brug for lange vandredage.

Dagsvandringerne vil variere men de vil maksimalt være på 6 timer og da solen aldrig går ned har vi god tid undervejs.

Selve vandringen

Selve vandringen er ikke vanskelig og der er begrænset med kraftige op- og nedstigninger. Underlaget er godt, men da vi går i fjeldterræn, kan der være steder, hvor det er ujævnt. Du skal derfor ikke have problemer med at holde balancen i ujævnt terræn. Vandrestave er en særdeles god hjælp og er obligatoriske på denne tur.

Udstyr

Turen som sådan stiller ikke store krav til udstyret og Travelling Heels stiller fællesudstyr til rådighed såsom kogegrej og tomandstelte (letvægts). Udstyr til de to dage på Indlandsisen stilles til rådighed fra vores grønlandske samarbejdspartner. Vi fremsender detaljeret pakkeliste ved tilmelding. Du skal selv medbringe:

 • Rygsæk (minimum 50L gerne større)
 • Soveunderlag
 • Sovepose (Komforttemperatur ned til 0 grader)
 • Solide vandrestøvler
 • Vandrestave
 • Almindeligt vandretøj (til nordiske forhold)
 • Noget varmt til om aftenen inde ved isen

Klima og temperaturer

Kangerlussuaq ligger lige nord for Polarcirklen, 30 km fra Indlandsisen og 170 km fra kysten. Der er fastlandsklima med varme, tørre somre og ringe nedbør. Der er arktisk klima

Der hersker mange fordomme om vejret og temperaturen i Grønland og mange har den opfattelse, at det er koldt året rundt. Det er det ikke. Vi skal vandre i et område, der ligger nord for Polarcirklen og tæt ved Indlandsisen, men ikke desto mindre er Kangerlussuaq et af de mest vejrstabile områder i Grønland kendt for varme somre.

Du skal forholde dig et klima, der minder meget om eksempelvis Norge, men med en langt tørrere luft, der får lave temperaturer til at føles varmere end ellers.

Når solen er fremme kan det blive meget varmt i Kangerlussuaq og omvendt, når solen går lidt ned om aftenen og man befinder sig tæt ved Indlandsisen kan det være nødvendigt med en varm bluse, hue og handsker - især når man står stille.

Valuta

Danske kroner. Du kan anvende danske betalingskort i  de fleste butikker.

Tidsforskel

Kangerlussuaq ligger i tidszonen GMT-3. Grønland er 4 timer bagud i forhold til Danmark. Når klokken er 12 i Danmark er den 8 i Grønland. De fleste oplever træthed den første dag i Grønland, da man "mangler" 4 timer og i øvrigt kan være træt efter rejsen. Der er dog ikke tale om jetlag og man er ofte helt frisk dagen efter.

Flyvetid

Det tager 4 timer og 40 minutter fra Kastrup til Kangerlussuaq. Et fly med afgang 9.15 fra Kastrup vil lande 9.55 lokaltid i Kangerlussuaq.

Visum og forsikringer

Der kræves ikke særlige visum for at rejse til Grønland som dansker ligesom det gule sygesikringskort gælder i Grønland. De nye regler pr. 1 januar 2008 gælder således ikke i Grønland. Læs mere på udenrigsministeriets hjemmeside

Sprog

Der tales dansk og grønlandsk. Dansk er første fremmedsprog i den grønlandske folkeskole, og størstedelen af den grønlandske befolkning taler da også godt dansk, især i byerne. De fleste skilte mv. er på dansk.

Sproget i Grønland hedder Kalaallisut "grønlændernes sprog" og er en del af Inuit-Aleut-sprogstammen, der tales i hele det arktiske område.

Udtalelsen af grønlandske stednavne er en udfordring for de fleste danskere, men prøv alligevel. Kangerlussuaq udtales som Gangerslussuak.

Geografi

Grønland (Kalaallit Nunaat, "grønlændernes land") er jordens største ø. Geografisk hører Grønland til det nordamerikanske kontinent, men geopolitisk til Europa. Grønland indgår i det danske rigsfællesskab.

Grønland er ca.  2.650 km lang og ca. 1.000 km bred. Kun ca. 19% af Grønland er isfrit og langt størstedelen af øen er dækket af Indlandsisen. Det højeste punkt i Grønland er Gunnbjørns fjeld (3.693 moh) på Østkysten.

Priser & booking

Medlemspris: Kr.

Antal dage: 8 dage/7 nætter

Sværhedsgrad: 2 - 3 moderat
Vandring i rimeligt tilgængeligt terræn uden voldsomme stigninger. Du skal bære egen oppakning, ca. 14 kg i alt. God grundform påkrævet. Erfaring ikke nødvendig.

Prisen inkluderer:

 • Fly København - Grønland tur/retur
 • 1 nat i vandrehjemsstandard, sovesals princip
 • Ophold 1 nat i Camp Ice Cap på Indlandsisen
 • To dages oplevelser på Indlandsisen med lokal guide
 • Forplejning som beskrevet i program (M=morgenmad, F=Frokost, A=Aftensmad)
 • Middag på restaurant sidste aften
 • Alle nødvendige transfers og transport
 • Fællesudstyr, som førstehjælp, telte, satellittelefon, kogegrej mv.
 • Travelling Heels guide
 • Medlemskab af Q-klubben
 • Obligatorisk bidrag til rejsegarantifonden, kr. 20
 • Alle skatter og afgifter

Prisen inkluderer ikke:

 • Personligt udstyr
 • Evt. afbestillingsforsikring
 • Evt. rejseforsikring  
Medlem af Rejsegarantifonden nr. 2314