English site

Antal dage
9 dage/8 nætter

Sværhedsgrad: 3 - moderat til udfordrende
Du kan godt være nybegynder på denne tur, men så skal du være i god form. Den er passende for den let øvede, der godt vil udfordres, eller den øvede der holder af klassisk vandring uden, at det bliver for ekstremt. Du kan komme til at vade over en del vand, men højst sansynligt ikke højere end til knæene.

Du skal kunne bære din egen rygsæk på vandringen på op til ca. 10 - 12 kg. Der lægges depoter med mad ud på ruten, og vi har ikke telte med, så det er stort set kun dit eget udstyr og mad til få dage, du skal bære. Tempoet afpasses deltagerne undervejs.

Intro

Tænk på Island og der dukker en række velkendte associationer  op: helbredende Blå Lagune, kogende mudderpøle, spruttende gejsere, gletchere og vandfald - Island er en eventyrlig legeplads! Dets betagende landskab er en inspiration artister og fotografer, og det er ikke uden grund - Island har et magisk og uforurenet landskab.

På denne længe efterspurgte rejse, skal vi opleve, hvordan den blå himmel, det brune land og den hvide is alle møder hinanden i horisonten. I det geotermiske område i Landmannalaugur har naturen malet liparitbjergene gule, grønne og røde, afbrudt af skinnende sort obsidian. Her kan trætte rejsende bade i  naturlige varme floder.

Vi skal vandre den klassiske rute fra Thormörk til Landmannalaugur. På vandringens seks dage (inkl. overliggerdag) vil vi opleve et ualmindeligt varieret og malerisk landskab - kontrasterne er enorme, blot fra morgen til aften!

Undervejs på turen går vi langs små gejsere, hvor der sprutter kogende vand op af jorden  - naturfænomener, der afspejler islands oprindelse. Det er simpelthen så fascinerende og aparte et landskab, som man ikke finder andre steder.

Vi bor i hytter, så turen er også for dig, som ikke er så vild med at bære og sove i telt. Første og sidste nat bor vi på hotel i Reykjavik, og vi når således også at smage på Islands ungdommelige hovedstad.

Turen er god fordi den er super varieret og samtidig meget overkommelig. Der er tid undervejs til at se nærmere på de mange fænomener, og stierne er ikke helt så stenede og ujævne som i eksempelvis Norge.

Vulkansk oprindelse giver maleriske landskaber
I geologisk forstand er Island faktisk et meget ungt land. Det blev lavet for under 20 millioner år siden og er stadig under udvikling. Et vulkanudbrud på den midtatlantiske ryg på bunden af Atlanterhavet dannede et bjerg, der voksede op over havoverfladen og resulterede i en ø. At Island har vulkansk oprindelse, illustreres af de maleriske lavamarker, kratere, vulkaner, taffelbjerge, bjerge af pimpsten og marker af vulkansk aske.

Tynd jordskorpe giver varme kilder
Jordskorpen under Island er meget tyndere end i Amerika og Europa. Derfor er overfladen tættere på varmen fra de smeltede sten lige under jordskorpen. Det er derfor, det islandske grundvand bliver opvarmet så langt nede, og at der findes så mange varme kilder.

Program

Dag 1 - Ankomst til Reykjavik

Vi flyver fra Kastrup fredag tidligt om morgenen og lander i Keflavik midt på formiddagen. Tidsforskellen kommer os til gode på vejen til Island, så det bliver en dejligt lang dag.

Vi tager bus ind til Reykjavik, og vi har nu dagen til at kigge lidt på byen og købe den sidste proviant til turen. Om aftenen spiser vi på en lokal restaurant. Vi overnatter på et hyggeligt guesthouse i Reykjavik.

Forplejning: -/-/A
Overnatning: Guesthouse i Reykjavik

Dag 2. Bus til Thormörk og eftermiddagsvandring

Fra morgenstunden kører vi i bus lidt over tre timer fra Reykjavik til Thorsmörk, hvor vi skal overnatte i hytte ved Húsadalur, der er udgangspunktet for vores vandring. Området heromkring er relativt lavtliggende og nok det mest frugtbare og artsrige, vi kommer til at opleve de næste mange dage.

Der er mulighed for at tage en lille eftermiddagstur ud på en af de mindre vandreruter, der går i området. Om aftenen får vi fordelt de sidste ting i rygsækkene og forberedt os på første etape af ’’Laugarvegur’’, som vi starter på i morgen.

Forplejning: M/F/A
Overnatning: Hytte ved Húsadalur

Dag 3. Afvekslende vandring til Botnar

Vi står tidligt op og begynder på den første etape af vores fire dages vandretur. Vores mål er hytten ’‘Botnar’’ i ’’Emstrur’’. Turen går i vekslende terræn over stejle klippeformationer, flade plateauer, i sort lavasand og gennem lav skov.

Efter at have gået et stykke på et stenet plateau, kommer vi til at følge den 20 km lange kløft ’’Markaflótsgljúfur et stykke. På visse steder er kløften 180 meter dyb. Det er et meget fascinerende syn, og på klare dage kan man herfra også spotte en tunge af gletsjeren ’’Mýrdalsjökull’’ herrfra.

Vi følger stien ned til en gangbro, der fører os over kløften, og herfra går det så atter stejlt opad, indtil vi når nærmere vores overnatningssted i hytten ’’Botnar’’. Når vi, efter 15 km., er fremme, vil landskabet have ændret sig betydeligt fra vores sidste overnatningssted.

Forplejning: M/F/A
Overnatning: Botnar hytten

Dag 4. Vandring i lavaørken til Alfavatn

Fra det stenede område ved ‘Botnar’ bevæger vi os opad og kommer hurtigt ind i lavaørkenen, som vi skal gå i de første mange kilometer denne dag. På vejen skal vi krydse et vandløb og en elv. Sidstnævnte er ’’Kaldaklofskvisl’’, der har varierende vandstand, der når op over knæende på visse steder, men det er ikke en større udfordrning, end at vi skal have sandaler og håndklæde pakket højt oppe i rygsækkene.

Vandløbet ’’brattahkvisl’’ krydser vi omtrent en halv time før, vi når vores overnatningssted. Begge steder tilbyder i sig selv et fint sted at holde en mindre pause. Når vi efter 15 km er nået frem til teltpladsen ved søen ‘Alfavatn’ og hytten af samme navn, har områdets karakter igen ændret sig dramatisk. Vi efterlod Botnar på randen af en gabende kløft og står nu på den flade søbred ved ’’Alfavatn’’ med udsigt til de kulørte bjerge, vi skal udfordres af i morgen!

Forplejning: M/F/A
Overnatning: Alfavatn hytten

Dag 5. Storslående top og sydende kilder

Fra ’’Alfavatn’’ nærmer vi os nu området omkring Landmannalaugar. Vi starter den hårde opstigning på det stejle ‘Jökulltungar’.Efter at have nået toppen befinder vi os i et af de mest betagende områder på Island: Sydende varme kilder, bjerge i alle farver, og en udsigt der i klart vejr slår benene væk under én!

Efter at have gået lidt i dette surrealistiske landskab, kommer vi videre til et meget kuperet område. Hele området har tidligere været dækket af Gletsjere, og det bærer tydeligt præg af det - vi skal nemlig krydse adskillige, snebelagte lavninger, så selvom vi kan skimte hytten i det fjerne, er dagen først overstået, efter vi har fået lidt ømmere lår, end vi havde i forvejen.

Hytten i Hrafntinnusker, Höskuldarskáli, ligger fantastisk godt; højt placeret med udsigt over det område, vi netop har krydset med sneklædte bjerge og gletsjere i det fjerne. Hele dette område er dækket af den glinsende lavasten ’’Obsidian’’, der glinser uimodståeligt smukt i solskin. Den lille, lokale varme kilde ved hytten leverer varme til sovesalen og lægger sin helt egen sydende og brusende baggrundslyd til oplevelsen.

Forplejning: M/F/A
Overnatning:  Hrafntinnusker Hytten

Dag 6. Overliggerdag ved Hrafntinnusker

I dag er der mulighed for at udforske området omkring Hrafntinnusker på egen hånd. Hraffntinnusker er et navn, der kommer af den Islandske betegnelse for lavastenen Obsidian, nemlig Ravnesten. Obsidian finder vi strøet ud i hele området, i større og mindre stykker.

Der er rig mulighed for at udforske det sne- og isfyldte område og de varme kilder i nærheden. Hvis der er energi til det, kan vi bestige de omkringliggende fjeldtoppe og aflægge gletsjeren ’’Kalkadolfsfjöll’’ et besøg.

Området ved Hrafntinnusker er kendt for sine Isgrotter, der er et levn af de gletsjere, der engang dækkede området. Isgrotterne ligger omtrent halvanden kilometer fra hytten og er et overkommeligt udflugtsmål, selv hvis benene skulle være godt brugte efter de sidste dages vandring.   

Forplejning: M/F/A
Overnatnig: Hrafntinnusker Hytten

Dag 7. Vandring til Landmannalaugar mellem varme kilder

Vandring til Landmannalaugar mellem varme kilder, igennem lavamark mellem farvestrålende bjerge. På vejen tager vi en afstikker og bestiger en lille top, hvis benene bærer! Derefter går det stejlt nedad.

Når vi kommer til Landmannalaugar, mødes vi af det frugtbare, lave område der ligger i nærheden af kilderne, som leverer et varmt hjem for både planter og dyr, så det er en ren oase. Stedet er dog også meget besøgt af andre turister, så vi møder dagtursvandrende, campister med firehjulstrækkere, lystfiskere og turister på sightseeingtur i området.

Om aftenen fejrer vi, at vi har nået målet for vores vandrertur med et bad i de varme kilder. Der er en chance for, at vi får lidt mere fred til at nyde sceneriet om aftenen, når dagturisterne har taget bussen hjem.

Forplejning: M/F/A
Overnatning: Landmannalaugar hytten

Dag 8. Badning og retur til Reykjavik og afskedsmiddag

Om morgenen kan vi igen nå at nyde de varme kilder, før stedet bliver invaderet af turister, der benytter sig af busruterne, der betjener området. Herefter tager vi bussen tilbage til Reykjavik, hvor vi indkvarterer os på hotellet.

Vi kører igennem et fantastisk landskab - blandt andet passerer vi vulkanen Hekla. I Reykjavik bliver der muligvis lidt tid til at se på byen, inden vi om aftenen spiser lækker afskedsmiddag på et af Reykjaviks bedre restauranter. Både middagen og drikkevarer er inklusiv i rejsens pris.

 
Forplejning: M/F/A
Overnatnig: Guesthouse

Dag 9. Med fly retur til København - evt. badning i Den Blå Lagune

I dag hedder det retur til Danmark midt på eftermiddagen. Men inden det kan du vælge, om du vil bruge den halve dag på sightseeing i Reykjavik, eller om du vil gøre stop I Den Blå Lagune på vej til lufthavnen. Den Blå Lagune er nærmest Islands vartegn og kendt i hele verden for sine udendørs helsebringende kilder. En dejlig måde at slutte en uges tur med rygsæk på - men det er frivilligt og derfor ikke inkluderet i rejsens pris.

Forplejning: M/-/-

Galleri

 • Mange varme kilder
 • Toerret roedt jord
 • Roedt landskab ved Landmannalaugur
 • Varme kilder
 • Vand i klipper
 • Vandloeb
 • Landmannalaugur1
 • Landmannalaugur2
 • Landmannalaugur3
 • Glad vandrer
 • Hytte paa skraaning
 • Imponerende...
 • Ned af bakke
 • Storslaaet landskab
 • Udsigt til soe
 • Vejviser
 • Hytte ved soe
 • Vandring gennem vand
 • Bro over vand
 • Guf for geologer
 • Hytte og lejrplads
 • Kontrastfyldt landskab
 • Store vidder

Mere info

Sværhedsgrad: 3 - moderat til udfordrende

Du kan godt være nybegynder på denne tur, men så skal du være i god form. Den er passende for den let øvede, der godt vil udfordres, eller den øvede der holder af klassisk vandring uden, at det bliver for ekstremt. Du kan komme til at vade over en del vand, men højst sandsynligt ikke højere end til knæene.

Du skal kunne bære din egen rygsæk på vandringen på op til ca. 10 - 12 kg. Der lægges depoter med mad ud på ruten, og vi har ikke telte med, så det er stort set kun dit eget udstyr og mad til få dage, du skal bære. Tempoet afpasses deltagerne undervejs.

Om hytterne
Hytterne er af simpel standard. Det vil sige, at der er en seng at sove i og et køkken at lave mad i. Der er elektricitet og vand - men ikke vand i toilettet. Man skal selv tage sit affald med fra hytterne. Dette kan efterlades ved sidste hytte i Landmannalaugur.

Maden
Vi laver selv mad i hytterne af varer, som guiden har købt inden turen og har fået lagt i depoter i hytterne. Da der ikke kan garanteres køleskabsplads, vil det sige, at det bliver fhv. simpel mad - men der er rigeligt af den.

Sidste aften slutter vi af med et festmåltid på en af byens bedre restauranter.

Klima
I dette område af Island kan der ofte komme små byger, hvorfor det er en god idé at have åndbart regntøj med, som er fhv. nemt enten at regulere via diverse lynlåse eller tage af og på. Heldigvis kan vi også sagtens "risikere" at solen skinner hele ugen.

Kort
Kort over området kan købes på Island. Hvis du vil kigge på kortet inden turen, kan det købes i Nordisk Korthandel, www.Scanmaps.dk - kortet hedder "Landmannalaugur, Porsmörk, Fjallabak". "Pórsmörk/Landmannalaugar" kan også bruges. Det er ikke et krav, at du medbringer kort - det er kun,hvis du selv vil følge med i ruten undervejs.

Rejsevaluta
De tager næsten altid imod Visa på hele Island, selv i hytterne og i busserne. Det er bedre at betale med Visa end Euro, som de ellers er glade for, da Euro giver en dårlig kurs - det resulterer i, at alt er meget dyrere med Euro. Medbring evt. lidt islandske kroner til småindkøb (drikkevarer etc.)

Nødvendigt udstyr:


Rygsæk
Ca. 50 liter eller mere, Du skal regne med at kunne bære på ca. 10-12 kg.

Sovepose
En alm. sovepose til indedørs brug. 

Vandrestøvler
Gode trekkingstøvler, med en stiv sål og god ankelstøtte. Husk at støvlerne skal være gået til inden turen.

Feltflaske
Minimum 1 liter. Der kan med fordel benyttes 0,5 L danske genbrugsflasker, da de er både lette og stærke og måske ikke behøver at komme med hjem igen, til fordel for mere plads i rygsækken på hjemturen.

Åndbart regntøj
Bygerne kan gå og komme en del, så godt åndbart og regulerbart regntøj anbefales.

Vandrestave
Travelling Heels anbefaler altid at bruge vandrestave, da det aflaster benene og fordeler vægten. Det er dog ikke et krav, hvis du har erfaringer med at være bedre tilpas uden.

Priser & booking

Deltagerprisen inkluderer: 

 • Flyrejse København – Keflavik t/r
 • Travelling Heels guide
 • De fleste måltider (markeret med M=morgen, F=frokost, A= aften)
 • Lækker afskedsmiddag på restaurant i Reykjavik, inkl. drikkevarer
 • Alle overnatninger (i dobbeltværelse og flere-sengs rum i bjerghytter samt 2 nætter på guesthouse i Reykjavik)
 • Al form for lokaltransport
 • Medlemsskab af Q-klubben: giver mulighed for rabatter
 • Alle skatter og afgifter
 • Obligatorisk bidrag til rejsegarantifonden, kr. 20

Hvad der ikke er inkluderet:

 • Drikkevarer (øl, vin, sodavand osv.)
 • Evt. forsikringer (afbestilling og rejseforsikring)
Medlem af Rejsegarantifonden nr. 2314