English site
Rondane, Vandring i Norge, Nationalpark.


Guide: Annemette Kjær Clausen

Sværhedsgrad: 3-4 moderat til udfordrende
Der vil være op- og nedstigninger, men højdeforskellene er ikke så store, som det kan forekomme i andre af Norges nationalparker. Terrænet kan være temmelig ujævnt og vi kommer nogle dage til at på stier med en del i sten, så du skal være forberedt på, at knæ og ledbånd bliver godt brugte i løbet af ugen. Dagsvandringer på 6 - 10 timer.

Du skal blot bære en rygsæk med dit tøj, toiletsager, lagenpose + vand og lidt frokost. (forvent ca. 10 kg).

Intro

Klassisk rundtur med let oppakning.

Er du til store naturoplevelser men gerne vil undgå den tunge rygsæk og sove bekvemt, så er turen her noget for dig.

Vi vælger på denne tur at parkere teltet hjemme og så nyde friheden ved en lettere rygsæk. Vi skal efter dagens vandring overnatte på fjeldstuer og turisthytter, som er kendt for den helt specielle, norske hygge. Her kan vi afslutte strabadserne  med ild i pejsen, et glas rødvin, hyggeligt samvær og ikke mindst en seng at sove i.

Afvekslende terræn
Rondane er Norges første nationalpark, og en fantastisk tur i den fantastiske norske natur. Her er der muligheder både for at bestige toppe over 2000 m, og for at nyde en stille gåtur langs frodige stier. Turen vi skal gå er en klassisk rundtur til Rondanes højdepunkter. Der bliver både korte og lange vandredage, og undervejs får de friske mulighed for at bestige et par toppe, hvis der skulle være energi til overs.

Program

Dag 1, Afrejse fra København

Vi flyver til Oslo fra København om formiddagen. I lufthavnen kan vi stige direkte på vores tog til Otta, og videre til Mysuseter hvortil vi ankommer sidst på eftermiddagen. I Mysuseter skal vi nyde en tre-retters middag, så depoterne er fyldt op til den næste uges vandring, og turlederen vil gennemgå ruten og turens program. Der er ingen forplejning før Mysuseter så husk at medbringe en madpakke eller lign. til denne første dag.

Forplejning: -/-/A

Dag 2, Vandring til Rondvassbu

Efter morgenmaden lægger vi ud med en relativ let vandredag ind til Rondvassbu fjeldhytte, hvor vi skal overnatte. Det er en rigtig flot tur, først langs en elv og forbi "Brudesløret" (vandfald), ind i nationalparken, hvor fjeldmassiverne lægger sig indbydende tilrette for de næste dages vandring. Vi starter under trægrænsen, hvor det er frodigt og slutter dagen i et område med lav vegetation.

For dem som har energi til overs, er der mulighed for at vandre mod toppen af ”Storronden”, som er Rondanes næsthøjeste top. Den ligger lige ved siden af Rondvassbu. Det tager ca. 4 timer op og ned, men der er jo ingen, der siger, at man skal nå toppen, inden man går ned igen.

Forplejning: M/-/-

Dag 3, Mod Dørålseter gennem Bergedalen

Denne dag starter med en opstigning af Rondhalsen, der er en top på 1646m. Anstrengelserne er det hele værd, da der på toppen er en særdeles flot udsigt. Man har også mulighed for at ”snyde” ved at tage båden over Rondvatnet – man sparer derved 3 timers vandring. Vi går herefter gennem et område, der har særlig nogle særlige geologiske formationer, der stammer fra seneste istid; det er ikke noget, man ser ret mange andre steder. Vi er fremme ved hytten midt/sidst på eftermiddagen.

Forplejning: M/-/-

Dag 4, Lang vandredag til Bjørnholia

Denne dag bliver turens lange vandredag, men endnu en flot dag. Vi skal mod turisthytten Bjørnholia, som er en perle i en dal og meget hyggelig med græs og geder på tagene. Det tager ca. 7 timer i effektiv vandring (ca. 9 timer med pauser), så du skal være forberedt på en lang dag i fjeldet - lige præcis som nordmændene bedst kan lide det. Vi spiser morgenmad tidligt for at komme afsted i god tid.

Vi tager os god tid til at nyde turen og er fremme, når vi er fremme. Så denne dag bliver det dejligt med et godt måltid mad og en seng at sove i. Til gengæld bliver de sidste dage knap så lange.

Forplejning: M/-/-

Dag 5, Hviledag på Bjørhollia, mulighed for dagstur.

Vi tager en hviledag på Bjørholia. Flere af vores gæster har gennem årene udnævnt Bjørhollia til den hyggeligste af hytterne på ruten - og så er der tiltilmed gode muligheder for dagsture her fra, hvis du skulle have energi til det.
Det kan også være, du bare vil bruge dagen til at sætte dig på en sten i fjeldet for dig selv og fundere lidt over livet eller bære være. Denne dag er der frit slag for, hvad man vil foretage sig, og inden turleder til at skynde på dig.

Forplejning: M/-/-

Dag 6, Gennem Illmanndalen tilbage til Rondvassbu

Vi slutter cirklen ved at vandre tilbage til Rondvassbu. Denne dag er noget kortere end den forrige, og vi tager os god tid til at nyde turen. Forvent ca. 5 timers effektiv vandring. Hvis der er nogle, som har mere energi i kroppen, og fik man ikke besteget Storronden sidst, er muligheden der igen. Alternativt kan man tage den anden top ”Vinjeronden”, som ligger ved siden af, og som tager lidt længere tid.

Forplejning: M/-/-

Dag 7, Vandring til Smuksjøseter

Turens sidste vandredag går til Smuksjøseter. Vi kommer dermed ud af Rondane et andet sted, end vi kom ind. Undervejs holder vi lang frokost ved Peer Gynt hytte, som er omgivet af andre gamle og små hytter, og hvor man kan købe nybagte vafler. Derefter det sidste stykke til Smuksjøseter, der ligger så smukt ved en sø. Smuksjøseter er oprindeligt en gammel sæter, men i mange år har den været drevet som en fjeldstue.

Forplejning: M/-/A

Dag 8, Den sidste fjeldluft og så retur til Danmark

Denne dag skal vi retur mod Danmark. Vi skal med bus og tog mod Gardermoen lufthavn ved Oslo, hvorfra vi flyver til København. Ankomst lørdag aften i København.

Forplejning: M/-/-


 

Galleri

 • Varder-foran-Rondvassbu
 • Aftenlys-over-Rondvatnet
 • Fossende-elv
 • golde-fjelde-og-frodige-dale
 • Peer-Gynt-hytte
 • Rondane-Nationalpark
 • Rondvassbu-Fjeldstue
 • Rondvatnet
 • Til-affald-og-batterier
 • Udsigt-til-nationalparken-fra-Mysuseter-Fjeldstue
 • Rondhalsen-forude
 • webdsc00233
 • webdsc00235
 • webdsc00276
 • webdsc00298

Mere info

Rondane, som er Norges første nationalpark fra 1962, ligger ca. 4 timers togtur nord for Oslo tæt ved en af de andre populære nationalparker, Jotunheimen.

Terrænet

Rondane er et udpræget højfjeldslandskab med hele ti toppe på over 2000 moh. Fjeldpartierne i de centrale dele af nationalparken bærer mange spor efter istiden. Her er både rolige landskaber med afrundede toppe og stejle fjeldvægge med dybe kløfter, som er skabt af istiden. Der kan desuden forekomme en del sten, som kan gøre det lidt svært at komme frem enkelte steder. Derudover vil der være vandløb/elve, vi skal krydse, hvor fødderne kan blive våde, hvis ikke dine støvler er vandtætte. Vandrestave er rigtig gode at have ved krydsning af vandløb!

Dyre- og planteliv

Rondane er et vigtigt leveområde for en af de sidste stammer af den vilde fjeldren, så er man heldig, kan man få et glimt.

I Rondane er klimaet tørt og fast og giver dermed en vegetation, der er lav, hvor lyng dominerer. Der findes dog også bær som for eksempel tyttebær og multebær.

Rondane nationalpark som vandreområde

Området er meget populært blandt nordmænd, da det er let tilgængeligt. Udsigten til de mange toppe og muligheden for topture gør, at der er mange muligheder i området. Selvom der er mange høje toppe, så er området let at vandre i og ikke så barsk som eksempelvis nabonationalparken, Jotunheimen.

Stierne er gode, men der er passager, hvor der ligger mange sten på stierne. Det gør, at man skal have en god balance og have gode ankler, der kan tåle nogle vrid. Vandrestave er obligatorisk på en tur som denne.

Turen er en sværhedsgrad 3-4

Sværhedsgrad 3-4 betyder, at du godt kan deltage som nybegynder, hvis du er i god form. Der vil være op- og nedstigninger, men højdeforskellene er ikke så store, som det kan forekomme i andre af Norges nationalparker.

Terrænet kan være temmelig ujævnt og vi kommer alle dage til at gå på stier med mange sten, så du skal være forberedt på, at knæ og ledbånd bliver godt brugte i løbet af ugen. Du må med andre ord ikke have problemer med dine led, knæ osv. Vi anbefaler, du forbereder dig på turen ved at gå nogle lange ture i skov eller andet varieret terræn.

Du skal kunne klare 6 timers effektiv vandring om dagen og en enkelt dag op til 10 timer. Der vil selvfølgelig blive indlagt pauser undervejs, og i øvrigt bliver tempoet afpasset deltagerne.

Udstyr & beklædning

Du skal bære en rygsæk med dit tøj, vand og noget frokost, müslibarer mv. Hvis du pakker din rygsæk fornuftigt med let beklædning, så skal du forvente at skulle bære ca. 10 kg, hvilket er overkommeligt for de fleste. En let vandrestøvle er det ideelle til denne tur. Pakkeliste fremsendes i god tid inden afrejse.

Om hytterne

Hytterne er enten privatejede eller hører under den norske turistforening. Alle steder er der mulighed for at tage bad, tørre tøj i tørrerum, spise frisklavet mad, købe få kioskvarer og tænde ild i pejsen. Alle hytter har strøm – dog lukker nogle for strømmen om aftenen/natten samt har kun strøm i nogle af bygningerne. Toiletforhold er første og sidste sted ”træk-og-slip” og de andre steder ”ude-do”. Der er sporadisk mobildækning.

Bemærk; At ikke alle hytter tillader resvervation, og ingen bliver afvist, så det kan forekomme, at vi må ligge på madrasser på gulvet.

Priser & booking

Prisen inkluderer: 

 • Fly København- Oslo  T/R
 • Al øvrig transport med tog, bus og taxa
 • 7 overnatninger på betjente fjeldhytter i 4-6 sengs rum
 • Morgenbuffet 7 dage
 • 3-retters menu første og sidste aften
 • Suppe/kaffe/the/kakao til frokost
 • Travelling Heels turleder
 • Fællesudstyr såsom førstehjælp, kogegrej osv.
 • Alle skatter og afgifter
 • Dansk Rejsegaranti

Prisen inkluderer ikke:

 • Obligatorisk medlemsskab af DNT (Den Norske Turistforening), kr. 550 NOK (betales blot ved ankomst)
 • Aftensmad 5 dage (kan købes på hytterne, en ret ca. 160 kr.)
 • Aftensmad på færgen/flyet
 • Frokost (købes efter behov, forvent ca. 40 kr.)
 • Personligt udstyr
 • Evt. afbestillingsforsikring
 • Evt. rejseforsikring 

Bemærk venligst vedr. mad
Du som deltager selv afgøre, om du eksempelvis ønsker en enkel aftentallerken eller en 3-retters menu.

Det samme gælder frokost, hvor man kan smøre sin egen madpakke i hytterne om morgenen. Vi medbringer suppebreve til alle dage samt kogegrej, så du kan supplere madpakken med en varm suppe. Kaffe/the/kakao til frokost medbringer vi ligeledes.

Minimum antal deltagere:
Rejsen gennemføres ved minimum 6 deltagere.

Læs mere om Den Norske Turistforening og medlemsskab

Medlem af Rejsegarantifonden nr. 2314