English site

Medlemspris: Kr. 9.000,-

Antal dage
8 dage/7 nætter

Turleder: Inge-Lise Paulsen

Sværhedsgrad: 2 - 3, moderat
Alle vore vandringer er dagture med let oppakning. Enhver i nogenlunde god vandreform – og som ikke lider af højdeskræk eller svimmelhed – vil kunne vandre langs levadaerne. Der er ingen kraftige stigninger eller fald, men stierne kan være glatte og er ofte meget smalle med kanalen til den ene side og en lodret bjergside til den anden. De værste steder er der dog sat gelænder op. Sværhedsgraden på levadaerne er 2, mens vandringen sidste dag på halvøen Ponta de São Lorenço, der er temmelig kuperet, har sværhedsgrad 2-3.

Intro

Levadavandring på Madeira


Det siges, at man på Madeira kan opleve alle årstider på én og samme dag. Og sådan føles det faktisk. Her er en mangfoldighed af landskabstyper – fra råkolde, lyngvoksede højsletter over ufatteligt grønne og silende våde dale i alverdens grønne nuancer til blå havudsigter og solvarme terrasser med bananplantager. Dertil kommer kaskader af farvestrålende og velduftende blomster, hvoraf mange er indført fra hele verden af englændere, der rejste til øen i 1700- og 1800-tallet. Mange af dem blev styrtende rige af at dyrke sukkerrør og vin på Madeira, og de byggede øens fine quintas (herregårde).

Vi skal opleve alle Madeiras landskabstyper – og mere til. Bl.a. skal vi vandre i de helt enestående laurbærskove (laurissilva), der dækker store dele af øen og er klassificeret af UNESCO som en del af verdens naturarv.

Arealmæssigt er Madeira en lille ø, kun ca. 740 km². Til sammenligning er Bornholm 588 km² stor, men i modsætning til Bornholm består Madeira stort set kun af bjerge – op til 1862 meters højde. Det tager derfor tid at komme rundt på Madeira. Til gengæld kan man rundt om hvert hjørne opleve nye, svimlende udsigter.

Vi vandrer primært langs levadaer, dvs. smalle vandingskanaler hugget ind i klipperne. Formålet med levadaerne er at transportere vand rundt på øen, især til markvanding, men de smalle stier langs kanalerne giver samtidig vandrere en nem mulighed for at nyde landskabet fra første parket.

Program

Dag 1, mandag – Med fly fra København til Madeira 
Vi flyver fra København direkte til Madeira. Fra lufthavnen bliver vi kørt i minibus til vores dejlige, lille hotel i den fredelige lille by Porto da Cruz. Efter indkvartering spiser vi middag i hotellets restaurant. Byen ligger mellem bjergene ved en naturhavn med et flot, nybygget badeanlæg, og havet ud for byen er populært blandt windsurfere. Byens vartegn er den majestætiske, 580 meter høje Penha de Águia (Ørneklippe).

Forplejning: -/-/A
Overnatning: hotel i Porto da Cruz

Dag 2, tirsdag – Referta, blandt marker og gårde, ca. 3 timer
Efter morgenmaden bliver vi kørt et kort stykke til startpunktet for dagens vandretur, der ender i vores egen by. Ruten følger en levada med udsigt til huse og små gårde omgivet af stejle terrasser, hvor der bl.a. dyrkes kartofler og sukkerrør. Turen giver et godt indtryk af, hvordan livet leves på landet her på nordøstsiden af øen – det føles nærmest som om at vandre i lokalbefolkningens baghave.

Vi spiser vores medbragte mad på en lille café, hvor man kan købe en kop kaffe eller smage et glas af den lokale vin. Den sidste del af turen går nedad mod Porto da Cruz ad en smal gammel vej, tæt forbi folks haver med blomster, frugttræer og grøntsager. Turen sluttes af på den lokale romfabrik. Rommen – som kaldes aguardente, dvs. ildvand – fremstilles af sukkerrør fra øen.

Forplejning: M/F/A
Overnatning: hotel i Porto da Cruz 


Dag 3, onsdag - Queimados-Calderao Verde, ca. 4½ time, og besøg i Santana
I dag skal vi flytte til et nyt hotel. Bagagen sættes i minibussen, og vi køres til det tidligere herresæde Queimados. Herfra starter en fantastisk flot levadatur til vandfaldet ”Den Grønne Gryde” gennem et imponerende landskab med tæt, næsten jungleagtig bevoksning og storslåede udsigter. Flere steder går vi på kanten af næsten lodrette bjergskråninger (her er sat gelænder op). På vejen skal vi gennem tre smalle og lave tunneller (den længste er ca. 400 meter lang, husk lommelygte/pandelampe).

Vi spiser vores medbragte frokost ved Calderao Verde. Hvis vejret tillader det, slutter vi turen med at gå ad en sti ned til landsbyen Ilha. Ellers går vi tilbage til udgangspunktet. Vi bliver hentet og kørt til vores hotel via byen Santana, der er kendt for sine karakteristiske A-huse.

Efter en kop kaffe i Santana kører vi langs den dramatiske nordkyst, som er en oplevelse i sig selv med sorte, forrevne klipper og imponerende vandfald. Vi skal bo en enkelt nat lige ud til det brusende hav på et dejligt hotel i São Viçente. Havet er så meget i baghaven, at du selv med lukkede døre vil falde i søvn til lyden af bølgerne, der slår ind mod klipperne. Efter indtjekning kan de trætte kroppe samle ny energi i hotellets opvarmede pool efterfulgt af en tur i sauna eller jacuzzi.
Vi spiser middag sammen på hotellets restaurant. 

Forplejning: M/F/A
Overnatning: hotel i São Viçente

Dag 4, torsdag - Paúl da Serra, ca. 3½ time, efterfulgt af picnic med grill
Vi pakker, spiser morgenmad og sætter bagagen i minibussen. Dagens vandring er en rundtur på Madeiras højslette Paúl da Serra (ca. 1500 m o.h.) langs Levada do Lageado Nova og den smukke gamle Levada Velha. Selve vandringen starter og slutter med strækninger på den åbne højslette, og mellem de to levadaer følger vi et kort stykke en gammel sti lavet af fårehyrder. I dag afgræsses området af køer. Levadaerne slynger sig langs grønne bjergskrænter med bl.a. laurbærtræer, og på vejen skal vi krydse en lille flod.

Vi spiser frokost et passende sted. Vejret i højderne er omskifteligt og kan være råkoldt og tåget, men hvis vi er heldige, får vi nogle storslåede udsigter over landskabet, hvor der bl.a. vokser flere hundrede år gamle træagtige lyngplanter (urze), som her er store som buske.

Efter turen køres vi til en af de lokale restauranter, som er kendt for et særligt grillarrangement – specielt velegnet til sultne vandrere. Med fyldte maver og trætte ben fortsætter vi til vores lejlighedshotel i Funchal. Hotellet ligger centralt, men roligt, omgivet af gågader med mange små restauranter og cafeer. Efter indkvarteringen er der fri tid.

Forplejning: M/F/-
Overnatning: lejlighedshotel i Funchal

Dag 5, fredag – fridag
I dag er der ikke noget program. I stedet kan du fx tage kabelbanen op til nabobyen Monte og se den berømte Jardîm Botânica da Madeira, et valfartssted for haveelskere, og den smukke Monte Kirke. Eller besøge Funchals overdådige marked, Mercado dos Lavradores. Eller spadsere en tur i byen og slå et slag ind omkring et af de mange steder, hvor man kan smage og købe den berømte madeiravin. Vil man udfordre sig selv som vandrer, kan man melde sig til vores lokale samarbejdspartners fredagstur, hvor dagens udflugt går til ”Madeiras Høje Tinder” (ca. 1800 m o.h.): Pico Areeiro og Pico Ruivo.

Forplejning: M/-/-
Overnatning: lejlighedshotel i Funchal


Dag 6, lørdag – Levada do Norte, 3 ½ time
Dagens tur er en nem og hyggelig tur langs Madeiras solbeskinnede sydkyst med panoramaudsigt over havet. Vi starter ved Quinta Grande, passerer landsbyen Boa Morte, hvor man kan købe sig en forfriskning, og slutter i Eira do Mouraz. I begyndelsen passerer vi landsbyer og gårde med frugtbare terrasse-marker, hvor der bl.a. dyrkes vin, samt strækninger med bl.a. fyr, kastanjer, mimoser og febertræer (en slags eukalyptus). Derefter bliver landskabet mere vildt, og til slut får vi et kig ind mod nogle af øens flotte, stejle bjerge.
Efter hjemkomsten er der fri tid.

Forplejning: M/F/-
Overnatning: lejlighedshotel i Funchal

Dag 7, søndag –Ponto de São Lorenço, ca. 4 timer, ”Færøerne med palmer”
Vi bliver kørt til Madeiras østlige spids, halvøen Ponto de São Lorenço. Her starter en kuperet sti med mange store udsigter over havet og ind mod lufthavnen og Funchal. Sanserne bombarderes af store, skæve former og grønne flader al la Færøerne – dog tilsat palmer – vekslende med dramatiske røde, gyldne og sorte klippesider, der falder lodret ned mod havet.

Vores tur er en ud-og-tilbage-vandring. Vi vender om ved en lille palmeomkranset miljøbeskyttelses-station med picnicborde og en lille trappe ned til en anløbsplads. Men for hardcore-vandrere er der mulighed for at kæmpe sig op (og ned igen) ad endnu en stejl skråning og få et flot vue over halvøens fredede spids.

Om aftenen spiser vi fælles afskedsmiddag på en af de små restauranter i kvarteret – med lidt held kan vi sidde udenfor.

Forplejning: M/F/A
Overnatning: lejlighedshotel i Funchal

Dag 8, mandag - hjemrejse
Nærmere info følger

Galleri

 • Vandfald som maal for vandretur
 • Udsigt til vildt hav paa hotel i Sao Vicente
 • Udsigt til Funchal
 • Tagterasse paa lejlighedshotel i Funchal
 • Restaurant paa hotel i Porto da Cruz
 • Og saa er man pludselig paa hoejsletten
 • Marked i Funchal
 • Lille terasse
 • Hyggelig terasse
 • Hotel i Porto da Cruz - ned til vandet
 • Guiden tegner og fortaeller
 • Calla Lilje
 • Bananer
 • Aloe vera
 • Figenkaktus
 • Calderao Verde en af 3 tunneller
 • Funchal solnedgang
 • Funchal set fra kabelbanen
 • Paul da Serra
 • Ponta de Sao Lorenco
 • Queimadas-Calderao Verde-levadaen
 • Queimadas-Calderao Verde-udsigt
 • Referta-turen
 • Romfabrikken Porta da Cruz
 • OErneklippen ved Porto da Cruz

Mere info

Turen er en sværhedsgrad 2 - 3, moderat

Enhver i nogenlunde god vandreform – og som ikke lider af højdeskræk eller svimmelhed – vil kunne vandre langs levadaerne. Der er ingen kraftige stigninger eller fald, men stierne kan være glatte og er ofte meget smalle med kanalen til den ene side og en lodret bjergside til den anden. De værste steder er der dog sat gelænder op. Sværhedsgraden på levadaerne er 2, mens vandringen sidste dag på halvøen Ponta de São Lorenço, der er temmelig kuperet, har sværhedsgrad 2-3.

Skridsikkert og vandtæt fodtøj – helst vandrestøvler – er en nødvendighed på alle ture, og det er en rigtig god idé at medbringe en teleskopstav. På en af vandringerne, Caldeirão Verde, skal vi gå igennem fire smalle tunneller, og her anbefales det at medbringe lommelygte eller pandelampe.

Vandringerne bliver på ca. 3½-5 timer. Dertil kommer bl.a. besøg på romfabrik, kagesmagning, grill-picnic, besøg på tehus og transport med minibus til og fra turene. Frokost er inkluderet, og vi har en stedkendt guide med på alle vandringer undtagen sidste dag (Ponto de São Lorenço).

Overnatning
Vi skal bo på tre hoteller – på hhv. østkysten, nordkysten og sydkysten. Vi starter med to nætter på et lille, hyggeligt hotel i byen Porto da Cruz på østkysten. Fra altanerne og hotellets café kan man kigge ud over havnen og byens natur-pool, hvor man bader i havvand. Herfra foretager vi to levadavandringer på øens nordøstside: Referta og Caldeirão Verde.

Derefter bor vi en enkelt nat på et lidt større hotel, der ligger på nordkysten ved foden af barske, forrevne bjerge og lige ud til den dramatiske klippekyst ved byen São Viçente. Omgivelserne her er en fantastisk oplevelse i sig selv. Ikke mindst set fra den indendørs, opvarmede pool, hvor man gennem en glasvæg kigger lige ud på Atlanterhavets bølger, der hamrer ind mod sorte lavaklipper.

De sidste fire nætter bor vi på et lille lejlighedshotel midt i Funchal. Her har værelserne eget køkken, og fra tagterrassen med solsenge kan man nyde udsigten over byen. Hotellet ligger midt i gågadekvarteret med mange små restauranter og kun to minutter fra domkirken.

Madeira lever af turismen
Blandt andet derfor vælger vi at støtte dem ved at bruge deres lokale guider. En anden grund er selvfølgelig, at en guide, som er opvokset og uddannet på Madeira, er den allerbedste formidler af kulturen, naturen og historien. Samtidig har vi, som altid, en af Qompagniets egne kvindelige turledere med.

Nødvendigt udstyr:


Rygsæk
Behøver ikke være den største, men den skal kunne rumme en trøje og regntøj. Desuden skal der være plads til madpakke og drikkevand.

Fodtøj – og udstyr iøvrigt
Skridsikkert og vandtæt fodtøj – helst vandrestøvler – er en nødvendighed på alle ture, og det er en rigtig god idé at medbringe en teleskopstav. På en af vandringerne, Caldeirão Verde, skal vi gå igennem fire smalle tunneller, og her anbefales det at medbringe lommelygte eller pandelampe. Husk også regntøj - i fordige egne skal det jo regne en gang imellem, for at det er grønt.

Detaljeret pakkeliste fremsendes ved tilmelding.

Priser & booking

Medlemspris: Kr. 9.000,-

Antal dage
8 dage/7nætter

Turleder: Inge-Lise Paulsen

Deltagerprisen inkluderer: 

 • Flyrejse København – Madeira t/r 
 • Forplejning ifølge programmet (M=Morgenmad, F=Frokost, A=Aftensmad)
 • Travelling Heels turleder
 • Lokalkendte og uddannede bjergguider på 4 vandreture
 • Alle overnatninger på hotel/lejlighedshotel
 • Al form for fælles transport til programlagte arrangementer
 • Obligatorisk bidrag til rejsegarantifonden, kr. 20
 • Alle skatter og afgifter
 • Medlemsskab af Q-klubben: giver mulighed for rabatter
 • Altid max 12 personer i en gruppe!

Deltagerprisen inkluderer ikke: 

 • Drikkevarer (øl, vin, sodavand osv.)
 • Evt. aktiviteter på fridagen
 • Evt. forsikringer (afbestilling- og rejseforsikring)

Rejsens gennemførelse:
Rejsen gennemføres ved minimum 5 deltagere, og der vil max være 12 i gruppen + guide.

Medlem af Rejsegarantifonden nr. 2314