English site

Medlemspris: Kr. 8.100

Sværhedsgrad: 4 - udfordrende
Vandring med dagtursrygsæk, god form påkrævet. Erfaring med bjergvandring en fordel. (læs mere under mere info).

Intro

Slovenien, Europas uspolerede Alpeland


Vil du have et godt alternativ til de mere overrendte højruter i Vesteuropa, så er de julianske alper i Slovenien et godt bud. Som bonus får du også mødet med det gamle Østeuropa med hjem i rygsækken.

Slovenien kan med rette kaldes Europas glemte legeplads for de aktive. Landet der i 1990 fik sin uafhængighed fra Jugoslavien, har det hele – og det ofte til en pris der er til at betale.

Slovenien er et af de lande i Europa, der længst har været beboet af mennesker – og ikke uden grund. For selv om landet i dag blot er på størrelse med Jylland, byder det på alt; bjerge, floder, kystområder, slette og engområder.

Det er derfor muligt at tilrettelægge trekkingture i Slovenien, der virkelig byder på sjov, udfordring, smuk natur, interessant kultur og aktivitet.

Helt tilbage til 181 BC koloniserede romerne området og de Julianske Alper er opkaldt efter ingen ringere end Julius Caesar, der ofte besøgte området. Siden da har mange folkeslag og herredømmer sat deres præg på det, der i det 18. århundrede skulle få navnet Slovenien.

Men den fantastiske natur har mere eller mindre beholdt sin originale sammensætning, der byder på hele 13 forskellige geografiske naturtyper. Slovenerne selv har en stor passion for naturen og friluftsaktiviteter, og dette er nok en af grundene til, at de ikke har drevet rovdrift på herlighederne. Først nu hvor øko-turisme er en realitet, er de parate til for alvor at lukke turister ind.

Rejsen ledes af en af Travelling Heels turledere i samarbejde med vores slovenske lokalguider.

Program

Dag 1 - Ankomst til Bled

Vi flyver fra Danmark til Slovenien, hvor vi kører mod byen Bled, der har eksisteret siden tidlig jernalder. I middelalderen var byen et yndet mål for pilgrimme pga. det milde klima og Bled-søens varme vand.

Vi indkvarteres på pension Bledec ved Bled-søen, hvorefter der vil være mulighed for at se sig omkring og slappe lidt af, før vi skal opleve de unikke ”jernveje” i bjergene, Via Ferrata.

Har man lyst, er det en oplagt mulighed at vandre op til Bled Castle, der kan dateres helt tilbage til det 11. årh. og med sine skydeskår, tårne og voldgrav er et sandt middelalderslot at se på.

Måltider: -/-/-/
Overnatning: Penzion Bledec

Dag 2. Karavanke Bjergene

Fra Ljubelj begynder vi opstigningen via stier gennem fyrretræsskov, der langsomt viger for kalkstensstier. I horisonten dominerer Kosuta Ridge, også kaldet Dragens Hale. Det er denne 12 kilometer lange højderyg, der er dagens mål.

Fra toppen af bjerget Hansenova Sedloi (1701m) betragter vi den østrigske grænse. Vi fortsætter opad og må klatre endnu et stykke, før vi kommer helt op til Veliki Vrhi (2088m).

Endelig er vi oppe på højderyggen, der skiller Østrig og Slovenien – og vi belønnes med et fantastisk panoramablik ud over begge lande. På den slovenske side ser vi Karavanke Bjergene, de Julianske Alper, Bled, Ljublj-dalenog de Kamiske Alper. I Østrig ser vi det kendte bjerg, Grossglockner og fjerne enge.

Vi overnatter i endnu en traditionel bjerghytte, hvor vi nyder den lokale mad.

Måltider: M/F/A
Overnatning: Bjerghytte


Dag 3. De Julianske Alper

Vi bliver kørt til de Julianske Alper og begynder dagens oplevelser fra en bjerghytte i den Lavere Bohinj Dal. Sava Bohinjka floden løber gennem den nærliggende bjerglandsby, og de massive vandmasser slænger sig gennem dalen, hvor vi begynder opturen.

Åbne enge og græsarealer giver en nem start på de velafmærkede stier. Som stierne bliver stejlere ændrer landskabet karakter og bliver mere dramatisk. Vi bevæger os forbi The Black Hill og betragter omridset af Bohinj-dalen, Savafloden og Bohinj-søen.

Stierne bliver mere stenede, som vi klatrer op gennem CrnaPrst-passet (1844m) til Zerko Jelincic hytten (1835m).

Måltider: M/F/A
Overnatning: ZerkoJelincic hytten

Dag 4. Bohinj

En fantastisk udsigt møder os fra morgenstunden. Med et fugleperspektiv af den største gletschersø i Slovenien – Bohinj – går vi af sted. Vi befinder os nu i Bohinj Bjergene, der omkranser dalen, og dagens tur til toppen af højderyggen giver mulighed for virkelig at føle sig i ét med naturen.

Væk fra almindelige trekkingruter nyder vi freden og roen, der omgiver os. Som vi nærmer os Rodica, befinder vi os på grænsen mellem to distrikter; den bjergrige Gorenjska-region og den frodige kystregion, Primorska.

Kontrasterne er slående; kalkstensbjergene og de frodige grønne dale, hvor det sjældne syv-sover-dyr siges at holde til. På vores vej mod toppen af Mt. Vogel i den vestlige del af højderyggen, skal vi atter bruge hænderne enkelte steder.

I det fjerne anes hytten Razor Planina, som vi når til efter at have besteget Mt. Vogel (1922m). Her tilbringer vi natten og fordøjer dagens oplevelser.

Måltider: M/F/A
Overnatning: Razor Planina Hytten

Dag 5. Triglav Nationalpark

Efter at have forladt Razor Planina hytten søger vi dybere ind i Triglav National Park. Parkens beskyttelse har altid været højeste prioritet for såvel parkadministration som for de lokale vandrere, der kommer her for at nyde den enestående natur.

En økologisk og forsigtig omgang med naturen har gjort det muligt at bevare en særegen flora i dets naturlige omgivelser, og i dag har vi virkelig chancen for at nyde dette. De vilde alpine blomster har en særlig evne til at finde selv den mindste jordknold og slå rod. 

Dagens program er mere udfordrende end tidligere – stierne er smalle men dog ikke teknisk vanskelige. Som vi nærmer os Planinana Kalui (1490m), kigger vi ud over Primorska-dalene. I det fjerne ses det historiske Mt. Krn med den krystalklare sø ved sin base. Vi tilbringer natten i en bjerghytte nær Krnsøen.

Måltider: M/F/A
Overnatnig: Bjerghytte, Krn-søen

Dag 6. Primorska Dalene

Mount Krn (2244m), og hele området omkring det, spillede en stor rolle under 1. Verdenskrig. Granater, miner, skyttegrave og tunneler ændrede totalt bjergets udseende, da nogle af krigens skrækkeligste slag fandt sted ved Soca (Isonzo) fronten. Ca. 1 mio. soldater mistede livet i disse kampe, der så levende blev gengivet af Ernest Hemingway i ”A Farewell to Arms”.

Vi forlader det bløde frodige landskab i Primorska-dalene, som vi bevæger os af sted mod Vrtaca. Vi nyder synet af de smukke Julianske Alper med Mt. Triglav som det højeste – en rigtig gigant.

Vi går mod toppen af Lanzevia, hvorfra vi har en fantastisk udsigt udover Trenta-dalen og den krystalklare Socaflod. Vi tilbringer natten i OnKanna hytten (1520m) højde, hvorfra vi har et uforstyrret syn ud over Bohinj-søen.

Måltider: M/F/A
Overnatning: OnKanna hytten

Dag 7. Triglav søernes Dal

Vi tager af sted mod Triglav søernes Dal. Vi kommer gennem afsidesliggende landskaber, der kan fortrylle enhver. Når vi går ned mod dalen, viger synet af bjerge for udsigten over åbne enge og græsarealer, hvor fårehyrder vogter fåre- og gedeflokke.

Vi besøger Stara Fuzina, en lille landsby i udkanten af Bohinj. Landsbyen, med sin afslappede atmosfære, giver en hyggelig og stemningsfyldt afslutning på vores trekkingtur i Triglav National Park.

Efter et velfortjent hvil ved Bohinj-søen, kører vi til vores pension i Bledved for foden af Karavanke Bjergene tæt ved den østrigske grænse. Om aftenen spiser vi på en af de lokale restauranter, og her tager vi afsked med vores slovenske guide.

Måltider: M/F/A
Overnatnig: Pension Bledecn

Dag 8. Med fly retur til København

Vi tager til lufthavnen og flyver hjem til Danmark. Forhåbentlig en masse unikke oplevelser rigere.

Måltider: M/-/-

Galleri

 • En af Triglov søerne i Triglov nationalpark
 • Mount Triglav i Slovenien
 • Trekking i de julianske alper
 • Kvinde i de julianske alper
 • Paa-toppen-i-Slovenien
 • Hoejrute-3
 • De syv søers dal i Triglav nationalparken
 • Bled, udgangspunkt for trekket
 • Byen Skofja Loka
 • Bled med de flotte bjerge i baggrunden, vinter
 • Hoejrutetrekking
 • Stejl klippe i de julianske alper
 • Udsigt-til-borg-fra-Bled
 • Penzion-Bledec
 • Hoejrute-1 01
 • Hoejrute-2 01
 • Slovenien-teaser-1-520-x-330
 • Slovenien-teaser-2-520-x-330

Mere info

Sværhedsgrad: 4

På denne tur vil du skulle trekke af vanskelige stier, hvor du nogle dage også skal have hænderne i brug. Til gengæld er der ikke mange lange og voldsomme opstigninger. Dette er jo den åbenlyse fordel ved højrute-trekking. Når først man er oppe i højden, går det ikke lige så meget op og ned.

Der vil være vandredage på op til 6 timer ekskl. pauser. Turen foretages i adstadigt tempo, men du skal være i god form og have prøvet at vandre i bjerge før. Desuden er det vigtigt, at dit helbred er i orden.

Om hytterne:

Vi overnatter i bjerghytter, der er betjent om sommeren. Nogle af hytterne har hverken strøm eller indlagt vand. Vandet flyves derop i forsommeren med helikopter. Overnatningen sker på sovesale i egen sovepose. Nogle af hytterne ligger så afsides og svært fremkommelige, at forsyninger stadig transporteres med muldyr frem for helikopter.

Maden:

Maden i hytterne er traditionel, tung slovensk bondemad såsom brød og spæk, men i de hytter med gode adgangsforhold er maden mere varieret. Der er altid rigeligt med mad. Morgenmaden består af müsli/havregryn, noget brød og marmelade. Hver morgen smører vi en madpakke, som vi spiser til frokost. En enkelt dag holder vi frokost ved en hytte.

Temperaturer:

Dagtemperaturer 15 - 25C°. Nattemperaturer 10 - 15C°.
Da hele turen foregår i bjergene, skal man være opmærksom på, at vejret kan ændre sig hurtigt. Sol, regn, tåge etc. kan komme i løbet af en halv time. Specielt på den første tur kan der nogle år ligge sne tilbage fra vinteren

Litteratur:

Lonely Planet: Slovenia af Niel Wilson & Steve Fallon.
Politikens Turen går til Kroatien og Slovenien

Kort:

Lokale kort kan købes i Bled

Rejse valuta:

Medbring kredit/visakort samt kontanter i Euro. Du kan ikke bruge betalingskort i hytterne. Nogle af dem har ikke nødvendigvis strøm.

Nødvendigt udstyr:


Rygsæk
Ca. 55 liter eller mere, Du skal regne med at kunne bære på ca. 10-12 kg.

Sovepose eller lagenpose
En alm. sovepose eller lagenpose – hvad du nu foretrækker. I hytterne undervejs findes der tæpper der kan bruges sammen med soveposen eller lagenposen.

Vandrestøvler
Gode trekkingstøvler, med en stiv sål og god ankelstøtte. Husk at støvlerne skal være gået til inden turen. Stierne kan være glatte.

Feltflaske
Minimum 1 liter. Der kan med fordel benyttes 0,5 L danske genbrugsflasker, da de er både lette og stærke. Og måske ikke behøver at komme med hjem igen til fordel for mere plads i rygsækken på hjemturen.

Priser & booking

Medlemspris: Kr. 8.100

Sværhedsgrad: 4 - udfordrende
Vandring med dagtursrygsæk, god form påkrævet. Erfaring med bjergvandring en fordel. (læs mere under mere info).

Deltagerprisen inkluderer: 

 • Flyrejse København – Ljubljana via Prag t/r
 • Dansktalende turleder fra Travelling Heels
 • Slovenske lokalguider (kan være mænd, typisk studerende)
 • De fleste måltider (markeret med M=morgen, F=frokost, A= aften)
 • Alle overnatninger (i dobbeltværelse og flere-sengs rum i bjerghytter)
 • Al form for lokaltransport
 • Obligatorisk bidrag til rejsegarantifonden, kr. 20
 • Alle skatter og afgifter
 • Medlemsskab af Q-klubben: giver mulighed for rabatter

Hvad der ikke er inkluderet:

 • Drikkevarer (øl, vin, sodavand osv.)
 • Evt. forsikringer (afbestilling- og rejseforsikring)

Minimum antal deltagere:
Rejsen gennemføres ved minimium 8 deltagere.

Medlem af Rejsegarantifonden nr. 2314