Artikler

Tandproblemer på ferien – sådan gør du

Tandproblemer, der opstår akut, kommer aldrig på et belejligt tidspunkt. Men hvis du tilmed befinder dig uden for landets grænser og dermed ikke har umiddelbar mulighed for at opsøge din vanlige tandlæge, så kan det godt synes endnu mere uoverskueligt og ubelejligt.

I denne artikel har vi fået tandlæge, Anne Rahbæk, fra Tandlægerne på Frederiksberg til at komme med en række anbefalinger til, hvad du bør gør, hvis uheldet er ude på din rejse.

Knækket tand

Du har bidt i noget hårdt, og det har ført til, at noget af din tand er knækket af. Selvom det ikke ser kønt ud, så er der ikke grund til panik, for den kan reddes.

Hvis du kan finde det afknækkede stykke af tanden, så gem det og pas godt på det, indtil du kommer til Danmark igen og kan få en tid hos din tandlæge.

I mange tilfælde er det nemlig muligt at påsætte det afknækkede stykke af tanden og således reparere tanden, så det ikke kan ses, at den har været knækket.

Udslået tand

Hvis din tand har fået et hårdere slag, og er faldet helt ud, så er det vigtigt, at du reagerer hurtigt, da den måske kan sættes på plads igen med det samme.

Vær forsigtig med tanden og sørg for kun at røre ved selve kronen og altså ikke ved rødderne. Undgå også at røre ved tandkødet der, hvor tanden er faldet ud.

Hvis der er kommet snavs på tanden, kan du skylde den i koldt vand i op til 10 sekunder.

Herefter skal du prøve at sætte tanden på plads i kæbeknoglen, så godt som muligt. Når tanden sidder på plads, skal du sørge for at presse på tanden, så den bliver siddende. Du kan eventuelt bide hårdt sammen om et stykke tøj eller et håndklæde.

Hvis tanden derimod ikke vil sidde fast, så må du opbevare den, indtil du kommer hjem og kan se din tandlæge. Du skal ikke opbevare tanden i vand, men i stedet i mælk eller i din egen mund. På den måde holder tanden bedst.

Er den udslåede tand en mælketand hos et barn, skal du ikke prøve at sætte tanden på plads igen, da det kan føre til skader på den blivende tand, der skal vokse ud.

Tandpine

Tandpine kan opstå pludseligt, og kan være meget forstyrrende for din ferie. For at undgå yderligere smerte i området, anbefales det at du undgår sukker, alkohol og varme og kolde drikke.

Tag også gerne noget smertestillende, så det bliver muligt at holde smerten ud. Her kan du med fordel tage en blanding af ibuprofen og panodil, som begge fås i håndkøb og er meget virksomme mod særligt tandpine.

Da tandpine har en tendens til at blive værre over tid, bør du søge tandlæge inden alt for længe. Hvis du kan holde smerten nede med smertestillende, kan du vente til du er hjemme igen.

Du kan læse mere om tandpine her.

Ømt tandkød

Hvis du oplever betændt og ømt tandkød, så skal du have fokus på en god mundhygiejne for at mindske bakterierne i området. Børst tænderne grundigt med en blød tandbørste dagligt og skyl evt. med klorhexidin, som kan købes i håndkøb.

Da tandpasta gør klorhexidinen inaktiv, bør du tillade mindst en time mellem skylning med klorhexidin og tandbørstning.

Når du er hjemme igen, kan du søge tandlæge, så problemet kan undersøges.

God ferie og held og lykke!

About Travelheelswebmaster

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *